Toms Bluks: “Mēs strādājam, lai spēlētāji attīstītos un izaugtu par labiem hokejistiem”
26/10/2020
Toms Bluks: “Mēs strādājam, lai spēlētāji attīstītos un izaugtu par labiem hokejistiem”

Piedāvājam interviju ar hokeja skolas “Kurbads” direktoru un U17 / JAHL komandu galveno treneri Tomu Bluku, kurš pastāstīja par sezonas sākumu, galvenajiem mērķiem, kā arī par pieņemtajiem aizliegumiem, organizējot sporta nodarbības iekštelpās.

Kā Tu vērtē U17 un JAHL komandu sniegumu sezonas pirmajā posmā?

Sezonai gatavojāmies grūti un smagi. Vasarā ieguldījām lielu darbu. Uztraucāmies par JAHL komandu, vai varēsim pavilkt šo līmeni. Pēc nospēlētām pārbaudes spēlēm, rezultāti bija ļoti līdzīgi. Principā ar JAHL un U17 komandu esam ļoti apmierināti. Mūsu sporta skolas U17 komanda piecās spēlēs ir izcīnījusi četras uzvaras, savukārt JAHL komanda ir tikusi pie viena panākuma četrās spēlēs. Lielākā daļa JAHL spēlētāju šosezon varētu vēl spēlēt U17 komandā, tāpēc uzskatu, ka rezultāti ir labi.

Jāsaka, ka uz doto brīdi rezultātiem lielu uzmanību nepievēršam. Mēs strādājam, lai spēlētāji attīstītos un izaugtu par labiem hokejistiem un, lai viņi būtu gatavi spēlēt labā līmenī arī pēc tam.

Kādi ir abu komandu šīs sezonas mērķi?

Sezonas pirmajā nogrieznī mums ir svarīgi izveidot stabilu kolektīvu, lai visi ir vienoti kā komanda, sagatavot viņus fiziski, lai puiši ir spēcīgi. Sezonas otrajā daļā – noturēt šo fizisko formu un iemācīt komandas taktiskos risinājumus, spēle aizsardzība, uzbrukumā, izejas no zonas. Tas ir ļoti laikietilpīgs darbs, kas prasa ne nedēļu, ne divas. Tāds bija mūsu plāns, bet ar šo Covid-19 situāciju viss mainījās, tomēr centīsimies pieturēties pie plāna, cik tas ir maksimāli ir iespējams.

Papētot U17 komandas statistiku, HS Kurbads ir līderos vairākos rādītājos, arī vairākuma realizācijā. Cik noprotams, pie šī spēles elementa īpaši tiek piestrādāts.

Pie vairākuma realizācijas strādājam gan pie U17, gan JAHL komandā, par to vairāk atbildīgs ir treneris Edgars Brancis. Viņa pārraudzībā ir gan vairākums, gan mazākums, gan izspēles, kā nosargāt savus vārtus drošībā. Savu vairākumu vai mazākumu mēs pielāgojam pie katra pretinieka individuāli, tāpēc mums ir vairākas opcijas kā to izspēlēt.

Pastāsti, kā ir notikusi jauno spēlētāju pāreja no U17 uz JAHL līmeni?

No sākuma likās, ka būs ļoti grūti, bet zinot, ka puiši ir uzcītīgi un fiziski spēcīgi, viņi tiks galā. Sākumā bija grūti lēmumu pieņemšanā, jo JAHLā ir citi ātrumi, bet tagad var redzēt, ka puiši lēnām ir adaptējušies. Spēlējot pret Liepāju, pret Baltajiem Vilkiem, pret komandām, kuri čaļi jau spēlē virslīgā, ir grūti, bet nav tā, ka mēs nevaram spēlēt pretī. Uzskatu, ka tas ir tikai laika jautājums, kad arī mēs pievilksim līdz viņu līmenim un arī pāraugsim to.

Pastāsti par konkurenci savās komandās?

Konkurence abās komandās ir, bez konkurences sportā vispār nevar dzīvot. Vēsturiski ir pierādījies, ka, ja puišiem nav konkurences komandā, viņiem pazūd degsme tikt uz spēlēm, tikt sastāvā. Ar treniņiem sava vieta sastāvā ir jānopelna.

Kā notiek treniņprocess hokeja skolā?

Spēlētāji bez ledus treniņiem aizvada arī vispārīgās fiziskās sagatavotības treniņus. To mums pasniedz trenere Vineta Bīriņa, kas strādā pie koordinācijas, dziļās muskulatūras. Zālē strādājam diezgan daudz. Mums ir arī boksa treniņi, kurus vada Denijs Romanovskis. Boksā ir daudz jādomā, tur ir gan kombinācijas, gan reakcija, gan citas lietas, kas attīsta ātrumu, spēku, izturību, lokanību, koordināciju. Daudz skatāmies video, analizējam epizodes. Halles teritorijā ir pieejama metienu zona, kur atstrādājam metienus. Pie halles esam izveidojuši kalnu, kur var veikt paātrinājumus priekš kājām. Esam ļoti apmierināti gan ar ieguldīto darbu, gan ar apstākļiem kas mums ir.

Pagājušajā sezonā pirmo reizi HS “Kurbads” pastāvēšanas vēsturē vairāki mūsu sporta skolas audzēkņi tika uzaicināti uz Latvijas U16 izlasi. Arī pats biji treneru korpusā. Ja šogad U16 un U17 izlases programma darbotos, vai mūsu hokejistiem šosezon būtu pa spēkam iekļūt kādā no jauniešu izlasēm?

Noteikti. Mūsu komandā ir vairāki gan U16, gan U17 līmeņa spēlētāji, kas varētu kandidēt uz izlasi. Viņi ir sagatavoti gan fiziski labi, gan arī izprot spēles būtību, nevis vienkārši dzenāt ripu. Šajā vecumā Latvijā ir vairāki spēlētāji, kuriem augstā līmenī ir individuālā tehnika, bet hokejs ir komandas sporta veids un te jau jāprot ir spēlēt kā komanda (pieciniekā, trijniekā, pārī). Šajā līmenī ir strikti jāievēro hokeja likumi – uzbrukums, aizsardzība utt. Mūsu komandās mēs pie tā pieturamies un to arī mācām.

Kā Tu vērtē šos valdības ierobežojumus, aizliegt sporta nodarbības iekštelpās?

Ļoti ceram, ka izturēsim šīs trīs nedēļas ar attālinātajiem treniņiem, vai treniņiem ārā un, ievērojot visus drošības noteikumus, pavisam drīz jau atgriezīsimies uz ledus. Varbūt pat nespēlēt, bet trenēties savās komandās un turpināt iesākto. Bez ledus grūti ir uzturēt savu fizisko formu, ja viņa ir saraustīta. Un ja ārā ir slikts laiks, tad treniņprocess praktiski ir apstājies.

Manā skatījumā, savā komandā, savā sporta skolā mēs pilnā apmērā varam nodrošināt treniņprocesu, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības, ko esam darījuši arī līdz šim. Mums ir laba pieredze šos pasākumus veikt. Nav nekas tāds ko mēs nevarētu ievērot un neizpildīt. Vienkārši vajag komunicēt, lai visiem būtu ērti un varētu ar šo sadzīvot. Un arī hallei ir jādarbojas. Vienkāršākais ir visu aiztaisīt ciet, bet kā pēc tam no tā visa tikt ārā? Redzēsim kā būs. Novēlu visiem būt veseliem un stipriem un kopā izturēt šo grūto laiku!

 

 

Dalies ar rakstu
HK Kurbads soc tīklos
Atbalstītāji
Ģenerālsponsors
Atbalstītāji